Ciasto "Trio jagodowe"

Ciasto "Trio jagodowe"Ciasto "Trio jagodowe"

Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
25 dkg serka mascarpone
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
40 dkg jagód
4 łyżeczki żelatyny
2 galaretki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę,
dodajemy kakao przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st 35 minut

Mas
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
śmietanę ubijamy z cukrem łączymy
z płynną żelatyną serkiem masę mieszamy
[żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia]
na ciasto wykładamy masę serową dajemy
jagody zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate