Składniki:
5 jajek
6 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Masa czereśniowa
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki
40 dkg czereśni
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 30 x 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st 30 minut
Krem
budyń gotujemy na mleku
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
Masa czereśniowa
opłukane czereśnie kroimy na pół usuwamy pestki
2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę czereśnie masę mieszamy
biszkopt smarujemy kremem a na krem wykładamy masę czereśniową
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny
6 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Masa czereśniowa
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki
40 dkg czereśni
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 30 x 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st 30 minut
Krem
budyń gotujemy na mleku
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
Masa czereśniowa
opłukane czereśnie kroimy na pół usuwamy pestki
2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę czereśnie masę mieszamy
biszkopt smarujemy kremem a na krem wykładamy masę czereśniową
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny