Ciasto "Pokusa czereśniowa"

Ciasto "Pokusa czereśniowa"Ciasto "Pokusa czereśniowa"

Składniki:
5 jajek
6 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Masa czereśniowa
1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki wiśniowe
40 dkg czereśni

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 30 x25
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 30 minut

Krem
budyń gotujemy na mleku
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem

Masa czereśniowa
opłukane czereśnie kroimy na pół wyjmujemy pestki
2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
1/2 litra śmietany ubijamy z cukrem dodajemy
tężejącą galaretkę czereśnie masę mieszamy
biszkopt smarujemy kremem a na krem
wykładamy masę czereśniową
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny

Polub Nas

 

Translate