Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1,5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 czekolada
herbatniki
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę kakao kawę proszek
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 180 st
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
Masa
masło ucieramy z cukrem na puch
dodajemy rozpuszczoną kawę masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą dajemy herbatniki
przykrywamy biszkoptem dajemy śmietanę układamy herbatniki
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
Masa
masło ucieramy z cukrem na puch
dodajemy rozpuszczoną kawę masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą dajemy herbatniki
przykrywamy biszkoptem dajemy śmietanę układamy herbatniki
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin