Rosół z kostką grysikową


Rosół z kostką  grysikową
Rosół z kostką grysikową

Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego [np żeberek]
1 skrzydło z indyka
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 seler
kawałek por
zielona pietruszka
sól pieprz liście lubczyk

Kostka grysikowa:
1 szklanki wywaru
3 łyżki kaszy manny
sól zielona pietruszka

Wykonanie:
umyte mięso zalewamy 2 litrami zimnej wody
gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu
doprawiamy solą pieprzem rosół przecedzamy
[mięso obieramy służy do farszu np pierogów]

Kostka grysikowa:
1 szklankę wywaru gotujemy zasypujemy kaszą manną
mieszamy gotujemy aż masą będzie gęsta około 3 minut
dajemy zielona pietruszkę mieszamy
masę grysikową wykładamy na deseczkę
posmarowaną tłuszczem studzimy
kroimy foremką ozdobne [np serduszka]
podajemy z przecedzonym rosołem

Polub Nas

 

Translate