Ciasto "Truskawkowiec"
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 litr soku truskawkowego
3 budynie
1 kostka masła
3 galaretki truskawkowe
40 dkg truskawek
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
budynie mieszamy szklance soku pozostały sok gotujemy
dolewamy rozmieszany budyń gotujemy 3 minuty
masę bardzo dokładnie mieszamy z masłem
na biszkopt wykładamy ciepłą masę studzimy
Krem
budynie mieszamy szklance soku pozostały sok gotujemy
dolewamy rozmieszany budyń gotujemy 3 minuty
masę bardzo dokładnie mieszamy z masłem
na biszkopt wykładamy ciepłą masę studzimy
na masie układamy truskawki
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
truskawki zalewamy tężejącą galaretką
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
truskawki zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin