Ciasto "Truskawkowiec"

Ciasto  "Truskawkowiec"Ciasto  "Truskawkowiec"

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1 litr soku truskawkowego
3 budynie
1 kostka masła
3 galaretki truskawkowe
40 dkg truskawek

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut

Krem
budynie mieszamy szklance soku  pozostały sok
gotujemy dodajemy rozmieszany budyń masło
gotujemy 3 minuty masę bardzo dokładnie mieszamy
na biszkopt wykładamy ciepłą masę studzimy
na masie układamy truskawki
galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
truskawki zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate