Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Monte"

Ciasto "Monte"
Ciasto "Monte"


Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
2 szklanki mleka
1 budyń
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej

Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 śmietan fix
1/2 szklanki mielonych orzechów

Poncz
3 łyżki likieru orzechowego
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy kakao mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
pieczemy w 170 st około 30 minut

Krem
szklanka mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę 
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy 
budyń gotujemy 3 minuty 
dodajemy masło cukier masę dokładnie ucieramy

Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy śmiet fix masę mieszamy
biszkopt nasączamy ponczem wykładamy krem budyniowy
a na niego dajemy bitą śmietanę 
wierzch posypujemy startymi orzechami