Ciasto "Kilimandżaro"

Ciasto "Kilimandżaro"Ciasto "Kilimandżaro"

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 litra mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej

Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 śmietan fix
4 łyżki krojonych migdałów


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 190 st około 30 minut

Krem
gotujemy 1 szklanka mleka w pozostałym mieszamy budyń i mąkę
dodajemy masło cukier mieszamy budyń gotujemy 3 minuty

Jabłka
opłukane jabłka ścieramy na tarce dodajemy
cukier dolewamy 3 łyżki wody dosypujemy
suche galaretki mieszamy gotujemy na szklistą masę

Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem pod koniec ubijania
dosypujemy śmiet fix masę mieszamy
na biszkopt dajemy ciepły krem budyniowy studzimy
na min wykładamy zimne jabłka
na jabłka dajemy ubitą śmietanę posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate