Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Cytrynowiec"

Ciasto "Cytrynowiec"Ciasto "Cytrynowiec"

Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
3 cytryny
2 budynie
1 szklanka cukru
okrągłe biszkopty
powidła śliwkowe
starta czekolada

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem 
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 30 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut

Krem
1.5 szklanki wody gotujemy z cukrem i masłem
dodajemy sok oraz otartą skórkę z cytryn
[cytryny szorujemy przelewamy wrzącą wodą]
budynie mieszamy w 1/2 szklance wody
dolewamy do gotującej się wody z masłem
gotujemy aż masa zgęstnieje
ciasto kroimy na pół smarujemy ciepłym kremem
układamy biszkopty posmarowane powidłami 
a na nie wykładamy pozostały krem
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą