Ciasto "Cytrynowiec"

Ciasto "Cytrynowiec"Ciasto "Cytrynowiec"

Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 kostki masła
2 cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/2 czekolady
4 łyżki startej czekolady
20 dkg biszoptów
powidła śliwkowe

Wykonanie:
jajka ubijamy z curem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy w 180 st 35 minut

Krem
2 szklanki wody gotujemy z cukrem i masłem
dodajemy sok oraz otartą skórkę z cytryn
[cytryny szorujemy przelewamy wrzącą wodą]
mąkę ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklance wody
dodajemy do gotującej się wody z masłem
gotujemy aż masa zgęstnieje około 3 minuty
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
biszkopty smarujemy powidłami składamy razem
na krem dajemy biszkopty ciasto łączymy
wierzch smarujemy rozpuszczoną czekoladą
[czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
dodajemy 2 łyżki śmietany podgrzewamy ]
wierzch ciasta posypujemy krojonymi migdałami

Polub Nas

 

Translate