Tort duży

Tort dużyTort duży

Składniki:
10 jajek

10 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Masa
1 litr śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
2 czekolady
2 opakowania śmietan fix
2 galaretki
1 puszka brzoskwiń
1 kieliszek alkoholu
4 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki startej czekolady


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do dużej formy wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 50 minut

Masa:1
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
1/2 litra śmietany ubijamy z cukrem
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
Masa:2
2 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej
1/2 litra śmietany ubijamy z cukrem dodajemy
rozpuszczoną czekoladę i śmietan fix masę mieszamy

biszkopt kroimy na 3 krążki
nasączamy syropem z brzoskwiń i alkoholu
smarujemy masą układamy brzoskwinie biszkopt masa biszkopt
wierzch tortu dekorujemy mielonymi migdałam i rozetkami z kremu

Polub Nas

 

Translate