Ptasie mleczko w czekoladzie

Ptasie mleczko w czekoladziePtasie mleczko w czekoladzie

Składniki:
1/2 litra śmietany kremówki
5 białek
2 cukry waniliowe
1 cytryna
8 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru

Polewa
2 czekolady
4 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie: 
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno [jajka dajemy na 3 minuty do wrzącej wody]
białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy śmietanę sok z cytryny płynną żelatynę
masę mieszamy wykładamy do formy wyłożonej foilą spożywczą dajemy do lodówki na 3 godziny
czekoladę łamiemy na kawałki dodajemy 5 łyżek smietanki podgrzewamy
ptasie mleczko kroimy na kawałki zanurzamy w płynnej czekoladzie
dajemy na papier do pieczenia i do lodówki aby stężało

Polub Nas

 

Translate