Ciasto "Kostka alpejska"

Ciasto "Kostka alpejska"Ciasto "Kostka alpejska"

Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
odrobina soli

Krem
1.5 kostki masła
1 puszka masy kajmakowej
20 dkg bezów

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/2 startej czekolady


Wykonanie:
jajka ubijamy cukrem na puszystą masę dodajemy ocet obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut

Krem
masło ucieramy do białości dajemy po łyżce masy kajmakowej
ucieramy na puszysty krem dodajemy pokruszone bezy masę mieszamy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki  wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy płynną żelatynę masę mieszmy
na biszkopt dajemy masę a na nią bitą śmietanę wierzch posypujemy startą czekoladą

Polub Nas

 

Translate