Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Hrabina"



Ciasto "Hrabina"

Składniki:
2 jajka
6 żółtek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju

Ciasto 2
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe
okrągłe biszkopty

Wykonanie:
Ciasto 1
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy

Ciasto 2
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy porcjami mąkę dolewamy ocet 
ciasto mieszamy

formę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto kakaowe a na nie wykładamy ciasto jasne
pieczemy w 170 st 40 minut

Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklane mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszany budyń
gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy kawę i po łyżce budyniu 
ucieramy na puszysty krem

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach warzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

ciasto kroimy na pół smarujemy masą kawową układamy biszkopty
polewamy tężejącą galaretką przykrywamy blatem ciasta