Suflet z ryżu
Składniki:
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka masła
5 dkg rodzynek
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
opłukany ryż zalewamy mlekiem gotujemy 10 minut na małym ogniu mieszamy
dajemy w ciepłe miejsce na 1/2 godziny
żółtka ucieramy z cukrem dodajemy śmietanę
białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę
do ryżu dodajemy opłukane rodzynki krem jajeczny pianę
masę dokładnie mieszamy przekładamy do foremek wysmarowanych masłem
pieczemy w kąpieli wodnej 50 minut w 180 st
zimny suflet dekorujemy śmietaną i cząstkami brzoskwiń[śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno