Suflet z ryżu

Suflet z ryżuSuflet z ryżu

Składniki:
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka masła
5 dkg rodzynek
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:
opłukany ryż zalewamy mlekiem
gotujemy 10 minut na małym ogniu mieszamy
dajemy w ciepłe miejsce na 1/2 godziny
żółtka ucieramy z cukrem dodajemy śmietanę
białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę
do ryżu dodajemy opłukane rodzynki krem jajeczny pianę
maę dokładnie mieszamy przekładamy
do foremek wysmarownych masłem
gotujemy w kąpieli wodnej 50 minut w 180 st
zimny suflet dekorujemy śmietaną i cząstkami brzoskwiń
[śmietanę ubijamy z cukrem pudrem]

Polub Nas

 

Translate