Sernik na zimno na biszkopcie
Składniki:
1 szklanka mąki
5 dużych jajek
5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ser
30 dkg sera białego mielonego
1/2 litra śmietanki 30 %
5 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 czekolady białej
3 kolory galaretek
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 17 zx 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st 35 minut
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
każdą w innym garnuszku studzimy kroimy w dużą kostkę
Ser
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 17 zx 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st 35 minut
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
każdą w innym garnuszku studzimy kroimy w dużą kostkę
Ser
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno
dodajemy serek płynną żelatynę pokrojone galaretki mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę serową
wierzch ciasta smarujemy masą dekorujemy
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę serową
wierzch ciasta smarujemy masą dekorujemy
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin