Rolada z kremem straciatella
Składniki:
5 jajek
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
200 ml śmietany 30 %
25 dkg serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
10 dkg czekolady
4 łyżki cukru pudru
Polewa
1/2 czekolada
2 łyżką śmietany
składniki podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dajemy przesianą mąkę kakao z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 25 x 25 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 25 x 25 cm
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st
pieczemy 15 minut w 180 st
ciasto zwijamy z papierem w rulon zostawiamy do ostygnięcia
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek startą czekoladę płynną żelatynę masę mieszamy
roladę odwijamy z papieru smarujemy kremem ściśle zwijamy
dajemy do lodówki na parę godzin
roladę odwijamy z papieru smarujemy kremem ściśle zwijamy
dajemy do lodówki na parę godzin
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą