Ciasto makowo kokosowe z brzoskwinią

Ciasto makowo kokosowe z brzoskwinią
Ciasto makowo kokosowe z brzoskwinią

Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki kokosu
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1/2 szklanki cukru
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mak kokos przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 30 x 25
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3.5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Masa
budyń gotujemy na na mleku
masło ucieramy z obiema cukrami do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy kremem dajemy pokrojone brzoskwinie
zalewamy tężejacą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate