Zapiekana kasza jaglana z pieczarkami
Składniki:
40 dkg pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka kaszy jaglanej
2.5 szklanki wody
3 łyżki masła
1/3 szklanki śmietany
sól pieprz
Wykonanie:
kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą [ lub przelewamy wrzątkiem]
gotujemy osoloną wodę z 1 łyżką masła dodajemy
kaszę gotujemy 10 minut na małym ogniu mieszamy
Do dużego garnka wlewamy 1/2 objętości wody zagotowujemy
wkładamy do niego garnek z kaszą zostawimy na 1/2 godziny
Pokrojone pieczarki podsmażamy z cebulą
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem
naczynie żąroodporne smarujemy wykładamy kaszę pieczarki
polewamy śmietaną zapiekamy w 180 st 20 minut
Składniki:
40 dkg pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka kaszy jaglanej
2.5 szklanki wody
3 łyżki masła
1/3 szklanki śmietany
sól pieprz
Wykonanie:
kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą [ lub przelewamy wrzątkiem]
gotujemy osoloną wodę z 1 łyżką masła dodajemy
kaszę gotujemy 10 minut na małym ogniu mieszamy
Do dużego garnka wlewamy 1/2 objętości wody zagotowujemy
wkładamy do niego garnek z kaszą zostawimy na 1/2 godziny
Pokrojone pieczarki podsmażamy z cebulą
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem
naczynie żąroodporne smarujemy wykładamy kaszę pieczarki
polewamy śmietaną zapiekamy w 180 st 20 minut