Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Cytrynka"




Ciasto "Cytrynka"

Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
3/4 litra śmietany 30 %
1 galaretka cytrynowa
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 cytryny
15 dkg ciasteczek

Lukier
1 cytryna
1 szklanka cukru pudru
składniki lukru dokładnie mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem
galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody 
dosypujemy żelatynę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy tężejącą galaretkę sok z cytryny masę mieszamy
ciasto kroimy na pół wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy masą 
układamy ciasteczka polewamy lukrem cytrynowym