Ciasto makowe z masą serową

Ciasto makowe z masą serowąCiasto makowe z masą serową

Składniki:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonego maku
1 szklanka cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
szczypta soli

Masa
30 dkg sera białego
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
400 ml śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysą masę dodajemy
mak przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Galaretki
galatretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy
utarty ser płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto dajemy masę serową układamy połówki brzoskwiń
zalewamy tężejącą galaretką ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate