Rolada biszkoptowa z masą makową

Rolada biszkoptowa z masą makowąRolada biszkoptowa z masą makową

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mak
20 dkg maku mielonego
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
1 łyżka miodu
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
4 łyżki płatków migdałowych
l biała czekolada

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st upieczony biszkopt zwijamy w rulon

Mak
mak zalewamy wrzącym mlekiem dodajemy cukier masło rodzynki
mąkę rozmieszaną w 4 łyżkach mleka gotujemy 3 minuty masę często mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru smarujemy makiem roladę ściśle zwijamy
wierzch polewamy rozpuszczona czekoladą posypujemy migdałami
czekoladę łamiemy na kawałki dodajemy 2 łyżki śmietanki podgrzewamy
roladę dajemy do lodówki na 2 godziny

Polub Nas

 

Translate