Kotlet mielony z duszonymi warzywami
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
sól pieprz
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 ziemniaki surowe
bułka tarta
olej
Warzywa:
1 papryka czerwona
30 dkg brukseli
1 cukinia
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól pieprz tymianek
Wykonanie:
mięso mielone doprawiamy solą pieprzem
dodajemy zmiażdżony czosnek jajko podsmażoną cebulę starte ziemniaki
masę mięsną dokładnie wyrabiamy formujemy kotlety
obtaczamy w bułce tartej smażymy z obu stron
Warzywa
opłukaną brukselkę kroimy na pół gotujemy 20 minut w osolonej wodzie
cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie
dodajemy pokrojoną cukinię paprykę
masę mięsną dokładnie wyrabiamy formujemy kotlety
obtaczamy w bułce tartej smażymy z obu stron
Warzywa
opłukaną brukselkę kroimy na pół gotujemy 20 minut w osolonej wodzie
cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie
dodajemy pokrojoną cukinię paprykę
podlewamy mała ilością wody dusimy 15 minut
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem tymiankiem
warzywa zagrzewamy podajemy z kotletem mielonym
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem tymiankiem
warzywa zagrzewamy podajemy z kotletem mielonym