Ciasto piernikowe z pianką

Ciasto piernikowe z pianką
Ciasto piernikowe z pianką 

Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
1.5 szklanki mleka
20 dkg margaryny
3 szklanki mąki
1 łyżka przyprawy do piernika
4 łyżki powideł
1 łyżka kakao
szczypta soli
2 łyżeczki sody

Krem
3 galaretki cytrynowe
3/4 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
dekoracja kokos

Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy po jednym jajku
oraz przesianą mąkę z sodą kakao miód powidła dolewamy mleko
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 50 minut

Krem
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę masę bardzo dokładnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy masą wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy kokosem

Polub Nas

 

Translate