Ciasto "Cappuccino orzechowe"

Ciasto "Capuccino orzechowe"Ciasto "Cappuccino orzechowe"

Składniki:
6 jajek
1.5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki sody
2 torebki kawy capuccino
3 łyżki wody

Krem
3/4 litra śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 biała czekolada
2 torebki kawy capuccino orzechowej
1/2 szklanki orzechów mielonych

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z sodą i kakao dolewamy olej kawę
ciasto delikatnie mieszamy dajemy
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40  minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekoladę łamiemy na kawałki podgrzewamy
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
dolewamy żelatynę zimnną płynną czekoladę
dodajemy kawę mielone orzechy krem delikatnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamy
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami

Polub Nas

 

Translate