Składniki:
20 dkg masła
4 jajka
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki startych jabłek
2 łyżki kakao
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
szczypta gałki muszkatowej
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy starte jabłka po jednym jajku
przesianą mąkę z sodą proszkiem kakao gałką kawą
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy keksowej
wyłożonej papierem do pieczenia
4 jajka
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki startych jabłek
2 łyżki kakao
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
szczypta gałki muszkatowej
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy starte jabłka po jednym jajku
przesianą mąkę z sodą proszkiem kakao gałką kawą
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy keksowej
wyłożonej papierem do pieczenia
piernik pieczemy godzinę w 180 st
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą dekorujemy
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą dekorujemy