Tarta z pieczarkami
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
odrobina soli
3 łyżki zimnej wody
2 łyżki masła do foremek
Farsz:
1/2 kg pieczarek
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/3 szklanki śmietany
2 jajka
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
pieprz sól tymianek
Wykonanie:
do mąki ścieramy zimne masło na tarce o dużych oczkach
dodajemy sól zimną wodę wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny
Farsz:
opłukane pieczarki kroimy podsmażamy z cebulką
dodajemy śmietanę jajka mąkę farsz mieszamy
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem tymiankiem
Ciasto wałkujemy wykładamy spód boki foremek wysmarowanych masłem
nakuwamy widelcem dajemy papier a na niego wsypujemy groch
podpiekamy 25 minut w 180 st groch z papierem usuwamy
na podpieczone ciasto wykładamy pieczarki
tartę pieczemy w 190 st około 25 minut