Ciasto z cukinią i kremem z żurawiny
Składniki:
1 szklanka startej cukinii
1.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Masa
25 dkg serka mascarpone
1 szklanka żurawiny
3/4 szklanki cukru pudru
płatki migdałowe
Wykonanie:
cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z kakao sodą proszkiem
Składniki:
1 szklanka startej cukinii
1.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Masa
25 dkg serka mascarpone
1 szklanka żurawiny
3/4 szklanki cukru pudru
płatki migdałowe
Wykonanie:
cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z kakao sodą proszkiem
dolewamy olej ciasto mieszamy z cukinią
wykładamy do formy 20 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
Masa
żurawinę na sitku przelewamy wrzącą wodą osuszamy
serek żurawinę cukier miksujemy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
Masa
żurawinę na sitku przelewamy wrzącą wodą osuszamy
serek żurawinę cukier miksujemy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi