Ciasto "Orzechowiec"


Ciasto "Orzechowiec"
Ciasto "Orzechowiec"

Składniki:
6 jajek
1.5 szklanki orzechów mielonych
1 szklanka cukru
1/2 margaryny
1/2 szklanki mąki
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kruche
20 dkg mąki
10 dkg masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Masa
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mocnej kawy
1 budyń
1.5 szklanki mleka
1/3 startej czekolady

Wykonanie:
margarynę z cukrem ucieramy na puch dodajemy po jednym jajku przesianą mąkę z proszkiem
bułkę tartą mielone orzechy ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 35 minut w 170 st

Ciasto kruche
masło z mąką siekamy nożem dodajemy żółtka cukier przesianą mąkę z proszkiem wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut po tym czasie ciasto dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st na złoty kolor

Masa
budyń gotujemy na mleku studzimy masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po łyżce zimnego budyniu dolewamy kawę masę dokładnie mieszamy

Ciasto kruche smarujemy dżemem dajemy ciasto orzechowe
 a na nie dajemy masę kawową ciasto orzechowe
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą

Polub Nas

 

Translate