Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Orzechowiec"


Ciasto "Orzechowiec"
Ciasto "Orzechowiec"

Składniki:
6 jajek
1.5 szklanki orzechów mielonych
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny lub masła
1/2 szklanki mąki
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kruche
20 dkg mąki
10 dkg masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Krem
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mocnej kawy
1 budyń
1.5 szklanki mleka
1/3 startej czekolady

Wykonanie:
margarynę z cukrem ucieramy na puch
dodajemy po jednym jajku przesianą mąkę z proszkiem
bułkę tartą mielone orzechy
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 st

Ciasto kruche
masło z mąką siekamy nożem
dodajemy żółtka cukier przesianą mąkę z proszkiem 
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut 
po tym czasie ciasto dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia  
pieczemy w 180 st na złoty kolor

krem
budyń gotujemy na mleku studzimy
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po łyżce zimnego budyniu dolewamy kawę
masę dokładnie ucieramy na puszysty krem

Ciasto kruche smarujemy dżemem dajemy ciasto orzechowe
 a na nie dajemy masę kawową ciasto orzechowe
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą