Ciasto z kremem makowym


Ciasto z kremem makowym
Ciasto z kremem makowym

Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 litr mleka
1 szklanka śmietany kwaśnej
4 jajka
1 szklanka mielonego maku
1 szklanka cukru
1.5 kostki masła

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 40 minut w 180 st

Krem
jajka mieszamy ze śmietaną na jednolitą masę dolewamy do gotującego mleka
gotujemy na małym ogniu mieszamy powstały ser odsączamy na sitku
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy po łyżce maku sera
ucieramy na puszysty krem ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem

Polub Nas

 

Translate