Mój kanał na YouTube

Translate

Tort czekoladowo-toffifee

Tort czekoladowo-toffifeeTort czekoladowo-toffifee

Składniki:
8 jajek
8 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
3/4 litra śmietany 30 %
6 łyżek cukru pudru
3 śmietan fix
2 czekolady mleczne
10 dkg cukierków toffifee
1/2 rozpuszczonej czekolady
starta czekolada
krojone migdały

Krem
1/2 kostki masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru pudru
składniki kremy bardzo dokładnie ucieramy

Poncz:
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
1 kieliszek alkoholu

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 40 minut

Masa:
czekolady łamiemy na kawałki
dajemy do miseczki i na garnek z wrzącą wodą rozpuszczamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną czekoladę dosypujemy śmietan fix pokrojone cukierki masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem krążki tort smarujemy masą składamy
wierzch dekorujemy rozetkami z kremu środek polewamy czekoladą