Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2.5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Porzeczka
1/2 kg czerwonej porzeczki
2 łyżki mąki pszennej
1/2 kg czerwonej porzeczki
2 łyżki mąki pszennej
porzeczki obieramy płuczemy na sitku
pod bieżącą wodą osuszamy oprószamy mąką
Wykonanie :
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dolewamy olej jogurt
ciasto mieszamy przekładamy do formy 20 x 25
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dolewamy olej jogurt
ciasto mieszamy przekładamy do formy 20 x 25
wyłożonej papierem do pieczenia
wierzch ciasta posypujemy porzeczką
wierzch ciasta posypujemy porzeczką
pieczemy około 45 minut w 170 st