Ciasto sero-mak

Ciasto sero-makCiasto sero-mak

Składniki:
1 szklanka mąki
10 dkg masła
2 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru

Ser
1 kg sera białego
10 dkg masła
1 szklanka cukru
3 jajka
2 budynie waniliowe

Mak
40 dkg maku
10 dkg masła
1.5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 jajka
bakalie olejek migdałowy

Wykonanie:
masło siekamy nożem z mąką dodajemy wodę cukier
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut

Ser
mielony ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem
dodajemy budyń stopione masło ser mieszamy

Mak
mielony mak zalewamy wrzacym mlekiem zostawiamy na 30 minut
dodajemy jajka utarte z cukrem stopione masło bakalie mak mieszamy
formę wykładamy papierem do pieczenia dajemy ciasto
a na nie wykładamy mak na mak dajemy masę serową
ciasto pieczemy w 170 st godzinę

Polub Nas

 

Translate