Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto sero-mak








Ciasto sero-mak


Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka kakao
10 dkg masła
2 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru

Ser
1 kg sera białego
10 dkg masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 budynie waniliowe

Mak
40 dkg maku
10 dkg masła
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 jajka
bakalie olejek migdałowy

Wykonanie:
masło siekamy nożem z mąką dodajemy wodę cukier kakao
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut

Ser
mielony ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem
dodajemy budyń stopione masło ser mieszamy

Mak
mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy na 30 minut
dodajemy jajka utarte z cukrem stopione masło bakalie 
masę makową dokładnie mieszamy
formę 25 x 30 cm  wykładamy papierem do pieczenia
ciasto dajemy do formy a na nie wykładamy mak na mak dajemy masę serową
ciasto pieczemy w 180 st godzinę