Ciasto "Miętusek"


Ciasto "Miętusek"
Ciasto "Miętusek"

Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki 
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 budyń
1 szklanka mleka
1,5 kostki masła
15 dkg cukierków miętowych

Pianka
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki agrestowe
garść płatków migdałowych

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
kakao
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Krem
cukierki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
budyń gotujemy z 1 szklance mleka dolewamy rozpuszczone cukierki mieszamy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu miętowego

Pianka
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
na biszkopt dajemy masę budyniową a na nią wykładamy piankę
ciasto posypujemy płatkami migdałowymi dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate