Ciasto "Miętusek"
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 budyń
1 szklanka mleka
30 dkg masła
15 dkg cukierków miętowych
Pianka
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki agrestowe
garść płatków migdałowych
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem kakao
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 35 minut w 180 st
Krem
cukierki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
budyń gotujemy z 1 szklance mleka dolewamy rozpuszczone cukierki mieszamy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu miętowego
Pianka
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
na biszkopt dajemy masę budyniową a na nią wykładamy piankę
ciasto posypujemy płatkami migdałowymi dajemy do lodówki na kilka godzin