Rogaliki z sezamem
Składnik:
1 kg mąki
8 dkg drożdży
2 szklanki mleka
2 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki masła
odrobina soli
4 łyżki sezamu i słonecznika
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do przesianej mąki dodajemy rozczyn jajka stopione masło
do przesianej mąki dodajemy rozczyn jajka stopione masło
wyrabiamy na lśniącą kule
ciasto dajemy w ciepłe miejsce na godzinę
ciasto dajemy w ciepłe miejsce na godzinę
wałkujemy kroimy w trójkąty zwijamy rogaliki
wierzch smarujemy mlekiem
wierzch smarujemy mlekiem
posypujemy sezamem i słonecznikiem
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoto brązowy kolor około 25 minut
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoto brązowy kolor około 25 minut