Składniki:
3.5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1/2 kg rabarbaru
szczypta soli
Kruszonka
10 dkg masła
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta cynamonu
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
letnie mleko drożdże cukier mieszamy
Wykonanie:
letnie mleko drożdże cukier mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn ubite jajka
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
do mąki dodajemy rozczyn ubite jajka
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
na koniec dolewamy stopione masło wyrabiamy
ciasto dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę 30 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 15 minut
Rabarbar
opłukany obrany rabarbar drobno kroimy
ciasto dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę 30 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 15 minut
Rabarbar
opłukany obrany rabarbar drobno kroimy
na ciasto dajemy rabarbar a na niego kruszonkę
ciasto pieczemy w 180 st około 45 minut
ciasto pieczemy w 180 st około 45 minut