Ciasto czekoladowe z masą kawową

Ciasto czekoladowe z masą kawowąCiasto czekoladowe z masą kawową

Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 czekolada
2 łyżki likieru kawowego
herbatniki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25x 30wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Masa
[umyte jajka dajemy na 3 minuty do wrzącej wody]
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody
dajemy po jajku masę ucieramy na puszysty krem

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy likier rozpuszczoną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą układamy herbatniki
dajemy masę przykrywamy drugą połową ciasta
na wierzch dajemy śmietanę polewamy rozpuszczoną czekoladą