Ciasto czekoladowe z masą kawową

Ciasto czekoladowe z masą kawowąCiasto czekoladowe z masą kawową

Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 czekolada
2 łyżki likieru kawowego
herbatniki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25x 30wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Masa
[umyte jajka dajemy na 3 minuty do wrzącej wody]
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody
dajemy po jajku masę ucieramy na puszysty krem

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy likier rozpuszczoną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą układamy herbatniki
dajemy masę przykrywamy drugą połową ciasta
na wierzch dajemy śmietanę polewamy rozpuszczoną czekoladą

Polub Nas

 

Translate