Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto czekoladowe z masą kawową

Ciasto czekoladowe z masą kawowąCiasto czekoladowe z masą kawową

Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 czekolady
2 łyżki likieru kawowego
herbatniki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25x 30 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Masa
[umyte jajka dajemy na 3 minuty do wrzącej wody]
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy rozpuszczoną kawę w 2 łyżkach wody
po jajku masę ucieramy na puszysty krem

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy likier rozpuszczoną żelatynę masę mieszamy

biszkopt kroimy na pół smarujemy 1/2 masy układamy herbatniki
dajemy pozostałą masę przykrywamy drugą połową ciasta
na wierzch dajemy śmietanę polewamy rozpuszczoną czekoladą