Ciasto orzechowe oszczędne
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka orzechów włoskich krojonych
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy rozpuszczamy
Wykonanie:
płatki prażymy na suchej patelni na złoty kolor
margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku płatki orzechy oraz przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut
ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy cukrem pudrem
ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy cukrem pudrem