Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto czekoladowe z masą miętową

Ciasto czekoladowe z masą miętową
Ciasto czekoladowe z masą miętową

Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 litra śmietanki 30 %
5 dkg cukierków miętowych
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 czekolada
6 łyżek startej czekolady miętowej

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 20
wyłożonej papierem pieczemy 35 minut w 180 st

Cukierki
cukierki zalewamy 3 łyżkami wrzący wody podgrzewamy

Polewa
1 czekolada
3 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy


Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej
wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy rozpuszczone cukierki żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem dajemy drugą połowę ciasta
polewamy rozpuszczoną czekolady posypujemy startą czekoladą]