Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
2 czekolady
4 łyżki rumu
3 śmietan fix
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki startej czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem:
czekolady łamiemy na kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną czekoladę śmietan fix
dolewamy rum masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę
przykrywamy biszkoptem smarujemy masą
wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka gdzin