Mój kanał na YouTube

Translate

Tort kawowo - czekoladowy


Tort kawowo - czekoladowyTort kawowo - czekoladowy

Składniki:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 litr śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
4 śmietan fix
4 czekolady mleczne
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 słoiczek dżem z czarnej porzeczki
1 czekolada deserowa

Poncz:
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
1 kieliszek alkoholu
składniki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 40 minut

Masa:
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki i na ganek z wrzącą wodą
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy śmietan fix
masę mieszamy dokładamy 1 szklankę do dekoracji
do pozostałej śmietany dodajemy płynną czekoladę
rozpuszczoną kawę masę dokładnie mieszamy

Biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
smarujemy dżemem masą krążki składamy wierzch tortu dekorujemy
do worka cukierniczego dajemy obie masy
wyciskamy rozetki polewamy rozpuszczoną czekoladą