Mój kanał na YouTube

Translate

Miniaturowa pizza z ciasta półfrancuskiego

Miniaturowa pizza z ciasta półfrancuskiego
Miniaturowa pizza z ciasta półfrancuskiego

Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kostki masła
3 jajka
1/2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Nadzienie
15 dkg sera żółtego
4 łyżki keczupu
15 dkg szynki
1 papryka czerwona

Wykonanie:
drożdże cukier mleko razem mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn sól jajka 1/3 stopionego masła
wyrabiamy ciasto wałkujemy smarujemy ciasto pozostałym masłem
składamy brzegi ciasta do środka czynność powtarzamy 3 razy
dajemy do lodówki na godzinę
ciasto wałkujemy kroimy na kwadraty smarujemy keczupem
dajemy plaster szynki sera paski papryki
układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 200 st około 30 minut