Kruche ciasto z truskawkami i bezą
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
25 dkg masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
3 łyżki cukru
Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
25 dkg masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
3 łyżki cukru
Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem
dodajemy jajko żółtka śmietanę proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
Truskawki
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą dajemy na sito
Kruche ciasto dzielimy na 2 części
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
Truskawki
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą dajemy na sito
Kruche ciasto dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy na blachę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
Beza
białka ubijamy z cukrem na puch
wyłożoną papierem do pieczenia
Beza
białka ubijamy z cukrem na puch
dodajemy mąkę ziemniaczaną masę delikatnie mieszamy
jedną część ciasta wykładamy na blaszkę
jedną część ciasta wykładamy na blaszkę
dajemy truskawki wykładamy pianę a na nią kruszymy pozostałe
ciasto pieczemy 50 minut w 180 st