Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki  z jagodamiDrożdżówki  z jagodami

Składniki:
1 kg mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
10 dkg masła
mleko [około 2 szklanek]
8 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
szczypta soli
30 dkg jagód

Kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
składniki kruszonki mieszamy

Wykonanie:
2 łyżki mąki cukru letniego mleka drożdże mieszamy
rozczyn zostawiamy na 15 minut
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy do przesianej mąki
utarte jajka cukier letnie mleko rozczyn z drożdży
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
na koniec dajemy stopione masło ciasto wyrabiamy
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
wałkujemy wycinamy krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem
na krążki ciasta dajemy jagody posypujemy posypką
pieczemy w 180 st na złoto brązowy kolor

Polub Nas

 

Translate