Ciasto kruche z kokosem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
sól do smaku
Kokos
1/2 litra kwaśnej śmietany
5 białek
3/4 szklanki cukru
20 dkg kokosu
Wykonanie:
mąkę z proszkiem łączymy z margaryną i obiema cukrami
dodajemy żółtka ciasto wyrabiamy dzielimy na dwie części
mniejszą część ciasta dajemy do zamrażalnika
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
Kokos
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
mieszamy z kokosem śmietaną
na ciasto dajemy masę kokosową a na nie ścieramy ciasto z zamrażalnika
pieczemy 50 minut w 180 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem