Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:
1/2 kg mąki
10 dkg cukru
1/3 szklanki oleju
3 jajka
4 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
60 dkg śliwek

Posypka "Kruszonka"
10 dkg masła
20 dkg mąki
5 dkg cukru pudru
 [cynamon]
składniki posypki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże cukier mieszamy rozczyn dajemy na 10 minut w ciepłe miejsce
do pozostałej mąki dajemy utarte jajka z cukrem rozczyn ciasto dokładnie wyrabiamy
na koniec dajemy olej mieszamy ciasto musi być lśniące zostawiamy aż podwoi objętość
ciasto dajemy na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
śliwki płuczemy kroimy na pół usuwamy pestki
na ciasto układamy śliwki posypujemy posypką pieczemy w 170 st około 45 minut
 

Translate