Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkamiCiasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:
1/2 kg mąki

10 dkg cukru
1/3 szklanki oleju
3 jajka
4 dkg drożdży
60 dkg śliwek
1/2 szklanki mleka

Posypka "Kruszonka"
10 dkg masła
20 dkg mąki
5 dkg cukru pudru
 [cynamon]
składniki posypki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże po łyżce mąki i cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do pozostałej mąki dajemy mleko utarte jajka z cukrem rozczyn
całość dokładnie wyrabiamy na koniec dajemy olej mieszamy
ciasto musi być lśniące zostawiamy aż podwoi objętość
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
[śliwki płuczemy kroimy na pół usuwamy pestki]
na ciasto układamy śliwki posypujemy posypką
pieczemy w 170 st około 45 minut

Polub Nas

 

Translate