Mój kanał na YouTube

Translate

Rolada makowa ze śmietaną


Rolada makowa ze śmietaną
Rolada makowa ze śmietaną

Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
3 łyżki maku mielonego
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dajemy mąkę z makiem i proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy 
dajemy na blachę 25x 35cm wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st na złoty kolor 
gorący biszkopt zwijamy w rulon studzimy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru wykładamy śmietaną roladę zwijamy
dajemy do lodówki na 2 godziny 
wierzch posypujemy cukrem pudrem