Kruche ciasto z truskawkami
Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany kwaśnej
20 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Truskawki
1/2 kg truskawek
3 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
mąkę siekamy z masłem, nożem
dodajemy jajko i żółtka śmietanę oraz proszek
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
Truskawki
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą
osuszamy na sitku oprószamy cukrem
ciasto dzielimy na 2 części
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 20 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto posypujemy bułką tartą układamy truskawki
na wierzch dajemy pozostałe ciasto
pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem