Pizza ze szparagami i łososiem
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka letniej wody
3 łyżki oliwy
3 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 kg szparagów
1/2 cytryna
15 dkg łososia wędzonego
1 serek śmietankowy [150 g]
20 dkg mozzarella
zielona pietruszka
Wykonanie:
1 łyżkę maki wody łyżeczkę cukru drożdże= robimy rozczyn
z pozostałej maki soli oliwy wody rozczynu wyrabiamy ciasto
dajemy do wyrośnięcia 30 minut w ciepłe miejsce
ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
szparagi obieramy gotujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny 5 minut
ciasto smarujemy serkiem śmietankowym dajemy szparagi i wędzonego łososia
10 minut przed końcem pieczenia dajemy mozzarellę pieczemy 180 st 30 minut
posypujemy zieloną pietruszką
10 minut przed końcem pieczenia dajemy mozzarellę pieczemy 180 st 30 minut