Mój kanał na YouTube

Translate

Musaka

MusakaMusaka

Składniki:
2  duże bakłażany
1/2 kg mięsa mielonego
4 średnie ziemniaki
2 cebule
4 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
15 dkg sera żółtego
3 łyżki tłuszczu
sól pieprz bazylia

Sos
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól pieprz gałka muszkatowa

Wykonanie:
bakłażany obieramy kroimy w plastry 
oprószamy solą zostawiamy na 20 minut
osuszamy ręcznikiem papierowym plastry 
bakłażana obsmażamy na tłuszczu
mięso mielone podsmażamy z pokrojona cebulą dodajemy koncentrat pomidorowy 
podlewamy szklanką wody dusimy 20 minut 
doprawiamy solą pieprzem
umyte i wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie obieramy ze skóry
pomidory i ziemniaki kroimy w plastry

Sos
do masła dodajemy mąkę mieszamy dolewamy mleko zagotowujemy
doprawiamy solą pieprzem gałką muszkatową
w naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo
bakłażan mięso sos ziemniaki pomidory do skończenia składników
posypujemy serem żółtym zapiekamy 50 minut w 190 st