Składniki:
2 duże bakłażany
1/2 kg mięsa mielonego
4 średnie ziemniaki
2 cebule
4 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
15 dkg sera żółtego
3 łyżki tłuszczu
sól pieprz bazylia
Sos
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól pieprz gałka muszkatowa
Wykonanie:
bakłażany obieramy kroimy w plastry
sól pieprz bazylia
Sos
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól pieprz gałka muszkatowa
Wykonanie:
bakłażany obieramy kroimy w plastry
oprószamy solą zostawiamy na 20 minut
osuszamy ręcznikiem papierowym plastry
osuszamy ręcznikiem papierowym plastry
bakłażana obsmażamy na tłuszczu
mięso mielone podsmażamy z pokrojona cebulą dodajemy koncentrat pomidorowy
mięso mielone podsmażamy z pokrojona cebulą dodajemy koncentrat pomidorowy
podlewamy szklanką wody dusimy 20 minut
doprawiamy solą pieprzem
umyte i wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie obieramy ze skóry
pomidory i ziemniaki kroimy w plastry
Sos
do masła dodajemy mąkę mieszamy dolewamy mleko zagotowujemy
doprawiamy solą pieprzem gałką muszkatową
w naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo
bakłażan mięso sos ziemniaki pomidory do skończenia składników
posypujemy serem żółtym zapiekamy 50 minut w 190 st
Sos
do masła dodajemy mąkę mieszamy dolewamy mleko zagotowujemy
doprawiamy solą pieprzem gałką muszkatową
w naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo
bakłażan mięso sos ziemniaki pomidory do skończenia składników
posypujemy serem żółtym zapiekamy 50 minut w 190 st