Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny lub masła
6 żółtek
dżem z czarnej porzeczki
Piana
6 białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
10 dkg płatków migdałowych
Krem
1/2 litra mleka
1.5 kostki masła
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
mąkę z proszkiem mieszamy z margaryną
dodajemy cukier szczyptę soli żółtka wyrabiamy
ciasto dzielimy na dwie części
Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę masę mieszamy
Ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
Ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy dżemem
ciasto smarujemy dżemem
wykładamy 1/2 piany posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy osobno dwa placki w 180 st około 25 minut
Krem
1/2 szklance zimnego mleka mieszamy budyń z mąką
dolewamy do gotującego mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
placki smarujemy kremem składamy
pieczemy osobno dwa placki w 180 st około 25 minut
Krem
1/2 szklance zimnego mleka mieszamy budyń z mąką
dolewamy do gotującego mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
placki smarujemy kremem składamy