
Pączki z budyniem
Składniki:
1 kg mąki
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
10 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli
Budyń:
1 litr mleka
3 budynie
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mleku
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy rozczyn mleko żółtka utarte z obiema cukrami
ciasto mieszamy dolewamy stopioną margarynę oraz spirytus
ciasto dokładnie wyrabiamy
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 3 cm wycinamy krążki
ciasto wałkujemy na 3 cm wycinamy krążki
dajemy do wyrośnięcia na 20 minut
pączki smażymy na złoto brązowy kolor
pączki smażymy na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik kuchenny
Budyń
w 1 litrze mleka gotujemy 3 budynie
Budyń
w 1 litrze mleka gotujemy 3 budynie
dodajemy oba cukry masło masę mieszamy
pączki kroimy na pół nadziewamy budyniem
pączki kroimy na pół nadziewamy budyniem
wierzch posypujemy cukrem pudrem